Navigatie overslaan
Zoeken

De geschiedenis leert ons dat wanneer het kapitalisme wordt bedreigd door economische crises, grootschalige kolonisatie- en onteigeningsprocessen in gang worden gezet. Ook nu lanceren multinationals een nieuwe cyclus van toe-eigening van natuur, dit keer op een ongekende historische en geografische schaal.

Ezio 'd Agostino

In 2016 onthulde Luxemburg, uit angst voor een nieuwe financiële crisis, plannen voor de exploitatie van mijnbouwbronnen op asteroïden en objecten in de buurt van de aarde (NEO’s). Ondersteund door geavanceerde technologiebedrijven en grote investeringsbanken uit de hele wereld, beoogt het SpaceResources-programma een juridisch kader te scheppen voor de winning van minerale hulpbronnen buiten de atmosfeer van de aarde, die op dit moment nog beschermd wordt door een internationaal verdrag uit 1967. Luxemburg wil zo het belangrijkste onderzoeks- en constructiecentrum worden voor toekomstige commerciële ruimtevrachtvliegtuigen en uitgroeien tot ‘veilige haven’, waar in de ruimte gewonnen grondstoffen kunnen worden geregistreerd en verhandeld. De eerste missie is gepland in 2020.

In handen van private bedrijven zal het programma een van de meest lucratieve ondernemingen van de tweede helft van deze eeuw worden. In de nabije toekomst zullen alleen landen die toegang hebben tot de ruimte deze minerale hulpbronnen kunnen controleren. Gebaseerd op overblijfselen, puin en herinneringen, construeert ‘NEOs’ een visuele en politieke hypothese over de mogelijke gevolgen van deze nieuwe cyclus van onttrekking.

Komt voor in