Navigatie overslaan
Zoeken

Onderwijs op alle niveaus

Primair onderwijs

Voor leerlingen in het primair onderwijs — de middenbouw en de bovenbouw — bedenken we bij elke tentoonstelling een programma waarbij het zelf doen en de beleving centraal staan. Zo laten we leerlingen op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met fotografie als middel om verhalen te vertellen.

Speciaal voor leerlingen in het basisonderwijs bieden wij de workshop ‘cyanotypie’ aan, ook wel bekend als blauwdruk. Deze fototechniek, uitgevonden in 1842, maakt gebruik van blauw licht en twee eenvoudige chemicaliën om afbeeldingen te maken zonder camera. Tijdens de workshop maken leerlingen afdrukken van (half)transparante voorwerpen op papier dat ze zelf lichtgevoelig hebben gemaakt. Ze zoeken voorwerpen waar je doorheen kunt kijken, maken een compositie en belichten het papier, waardoor een blauwe afdruk ontstaat. Zo leren ze spelenderwijs over fotogrammen, beeldgeschiedenis, natuur- en scheikunde én beeldtaal.

Voortgezet onderwijs

Tijdens schoolbezoeken maakt Noorderlicht gebruik van actieve kijkmethoden zoals Visible Thinking, Visual Thinking Strategies en Art Based Learning. Deze methoden helpen leerlingen op een speelse en interactieve manier om dieper te kijken en na te denken over kunst en fotografie. Het resultaat zijn vaak verrassende, magische momenten waarin de leerlingen geprikkeld worden en een sterkere connectie maken met de werken. Noorderlicht ziet hierin een effectieve manier om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren en hen te motiveren. Voor elke tentoonstelling ontwikkelen we, gebaseerd op deze methoden, een nieuwe werkvorm die aansluit bij wat er op dat moment te zien is, zodat het kijken zowel leuk als leerzaam blijft.

Volwassenen

Noorderlicht biedt een gevarieerd programma voor volwassenen, met regelmatig georganiseerde lezingen, debatten, presentaties en vertoningen rondom fotografie en beeldcultuur. Naast ons jaarlijkse fotofestival, waar we altijd een educatief programma aanbieden, vinden er doorlopend activiteiten plaats in de Noorderlicht Studio. Deze interactieve bijeenkomsten geven deelnemers de kans om dieper in te gaan op actuele thema's en visuele trends. Of het nu gaat om een discussie over de rol van fotografie in de samenleving of een presentatie van nieuwe kunstenaars, we creëren een ruimte voor leren, dialoog en uitwisseling. Voor meer informatie over aankomende evenementen kun je terecht op onze Digital Mirror-pagina.

Docenten training

In aanvulling op de workshops bieden we ook een docententraining aan, waarbij deelnemers niet alleen theoretische achtergrond krijgen over verschillende kijkmethoden, maar ook de kans om deze methoden praktisch toe te passen. Door middel van interactieve sessies en casestudies leren docenten hoe ze hun leerlingen kunnen begeleiden bij het actief kijken naar kunst en fotografie, het ontwikkelen van een onderzoekende houding en het voeren van betekenisvolle gesprekken over beelden. Daarnaast is er aandacht voor hoe deze methoden kunnen worden aangepast aan verschillende leeftijdsgroepen en onderwijsniveaus.

De cursus biedt ruimte voor reflectie en uitwisseling met collega-docenten, zodat iedereen kan leren van elkaars ervaringen. Door deze intensieve training kunnen docenten hun vaardigheden verdiepen en hun lessen verrijken met nieuwe, inspirerende manieren om beeldcultuur in de klas te brengen. Aan het einde van de cursus ontvangen deelnemers praktische hulpmiddelen, zoals een handleiding en kaartenset, om direct met de nieuwe inzichten aan de slag te gaan.