Open Call 2025
Noorderlicht Biënnale – Machine Entanglements
Noorderlicht nodigt beeldmakers, fotografen en kunstenaars die werken met lens-based media uit voor de Noorderlicht Biënnale 2025: Machine Entanglements.
Machine Entanglements: Connected Landscapes and Heritage Futures
De Noorderlicht biënnale 2025 verkent de relatie tussen technologie, ecologie en erfgoed. We zoeken werk dat kritisch reflecteert op deze thema's en de impact van technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI) op onze samenleving en omgeving verkent volgens twee verschillende thema's. De geselecteerde werken worden tijdens de biënnale in de zomer van 2025 gepresenteerd op diverse locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.
Thema 1: Connected Landscapes
Dit eerste thema onderzoekt de verwevenheid van technologie met natuurlijke en stedelijke landschappen. Hoe verandert technologie onze interactie met de omgeving en de biodiversiteit? Welke gevolgen hebben technologie en industriële innovaties op onze manier van leven en onze relatie met de natuur? Wat is de rol van ‘smart farming’ in onze toekomst? Hoe kunnen we AI inzetten om een ethisch verantwoorde voedselketen te creëren, of om ons dynamische ecosysteem beter te begrijpen, zoals bijvoorbeeld migraties van dieren en planten? En welke plaats neemt de technologische industrie in binnen landschappelijke omgevingen? Dit deel van de tentoonstelling zal te zien zijn bij de Noorderlicht-partners in de provincie Friesland.
Thema 2: Heritage Futures
Dit tweede thema richt zich op de invloed van koloniaal erfgoed in een hedendaagse context. Het nodigt beeldmakers uit om te onderzoeken hoe digitale technologieën ons kunnen helpen de sporen van ons verleden, zoals kolonialisme, materieel- en immaterieel erfgoed begrijpelijk te maken en te heroverwegen. Daarnaast verwelkomen we projecten die kritisch reflecteren op de wijze waarop digitale technologie sociale ongelijkheid juist vergroot en koloniale structuren versterkt. Kan het gebruik van AI bijdragen aan een rechtvaardiger toekomst? Met dit thema nodigen we uit tot reflectie op de blijvende invloed van ons verleden in verschillende samenlevingen en hoe we, met behulp van technologie kunnen werken aan een meer rechtvaardige wereld. Dit deel wordt tentoongesteld op diverse locaties in de provincies Groningen en Drenthe.
Inzending en selectie
Noorderlicht verwelkomt inzendingen van kunstenaars uit de hele wereld, in alle stadia van hun carrière. Ook ‘work in progress’ is welkom, zolang maar duidelijk is dat het haalbaar op tijd te voltooien. Het is belangrijk dat het werk aansluit bij de genoemde thema’s. De selectie gebeurt op basis van artistieke kwaliteit en oorspronkelijkheid, de inhoudelijke relevantie voor het thema, en de mate waarin het werk een dialoog op gang brengt over de invloed van technologie op ons leven. De selectie wordt uitgevoerd door de curatoren Wim Melis, Roosje Klap en Rosa Wevers. Als het werk wordt tentoongesteld ontvang je een vergoeding conform de fair pay richtlijnen op kunstenaarshonorarium.nl voor groepstentoonstellingen. Inzending voor deze Open Call is kosteloos.
Deelname en deadline
Beeldmakers en collectieven kunnen hun werk inzenden vóór 1 december 2024. Wij vragen je een duidelijke begeleidende tekst van maximaal 200 woorden, relevant beeldmateriaal en een recent CV van de afgelopen vijf jaar. Langere teksten mogen als aanvulling worden bijgevoegd. Voor work in progress vragen we representatieve momentopnames.
Insturen
Stuur een liggende PDF van maximaal 10 MB en 10 pagina’s in, waarbij de beelden ook voldoende resolutie moeten hebben om in te zoomen. Fotoseries mogen ook als een set jpg-bestanden worden ingediend (ca 1500px lange zijde), en videoprojecten als losse films (max 20mb).
Inzendingen mogen verstuurd worden naar: opencall2025@noorderlicht.com. Het gebruik van WeTransfer (of vergelijkbare filetransferdiensten) is toegestaan.
FAQ
Voor antwoorden op veel voorkomende vragen over tentoonstellen bij Noorderlicht, kun je terecht bij de veelgestelde vragen of bij de algemene tentoonstellingsvoorwaarden.