Medical Engineering
De technologische ontwikkelingen zijn bijna niet meer bij te houden en zeker in de medische wereld wordt steeds meer futuristisch aandoende technologie ontwikkeld. Exoskeletten die mensen met een dwarslaesie weer laten lopen, bionische prothesen die aangestuurd worden door zenuwimpulsen, robots die patiënten helpen na een beroerte, 3D-printers die organisch weefsel printen. Waar eindigt dit en heeft het allemaal ook daadwerkelijk meerwaarde voor patiënten en hulpbehoevenden?
![](/media/1/series/_AUTOx662_crop_center-center_82_none_ns/17770-aristidis-schnelzer-medical-engineering-installation-view-monika-balu-01.jpg?v=1736184849)
Technologische innovatie op medisch gebied krijgt ook steeds meer politieke aandacht. Zowel in het grootste EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie als in de beleidsnota van de Britse regering staan miljarden gereserveerd voor medische innovatie. Deze technologische vooruitgang moet uiteraard kritisch worden bekeken, maar biedt ongelooflijke mogelijkheden, zo laat Aristides Schnelzer in zijn serie ‘Medical Engineering’ zien. Maar ook laat hij met doordringende en isolerende blik zien dat wetenschap langzaam op fictie begint te lijken.