LIVING APART TOGETHER (1993 & 2013)
In 1993 volgde Kadir van Lohuizen, in opdracht van het Gemeentearchief Amsterdam, het leven van een familie van Marokkaanse komaf, woonachtig in Amsterdam-Oost. Vader Ali was net gepensioneerd na een werkzaam leven, dat in de jaren zestig was begonnen als gastarbeider bij Friki. Moeder Laila werkte in het buurthuis, de drie jongste kinderen zaten op school in Amsterdam en de andere drie kinderen woonden inmiddels weer in Marokko. Van Lohuizen ging met het gezin mee op vakantie en familiebezoek in Marokko. Hij zag een doorsnee-familie die probeerde deel uit te maken van de Nederlandse samenleving, maar onverminderd als ‘die Marokkanen’ werd gezien, terwijl het gezin in Marokko werd gezien als die rare mensen uit Nederland.
Nu, twintig jaar later, bezoekt Van Lohuizen deze familie opnieuw. Hebben ze hun plek in de Nederlandse samenleving gevonden of hebben ze op een andere manier hun identiteit vormgegeven? Hoe kijken ze aan tegen de verharding van de Nederlandse maatschappij en de opkomst van de PVV? Van Lohuizen stelt met zijn vervolg essentiële vragen, die direct raken aan het Nederlandse integratiebeleid. Wanneer ben je nu eigenlijk een Nederlander? Wanneer word je geaccepteerd?
Tegelijkertijd gaat deze serie niet alleen over de veranderingen in het leven van het gezin en de Nederlandse samenleving. Indirect laat het ook zien hoe de inmiddels gelauwerde fotograaf na decennia omzwervingen en een keur aan maatschappelijke onderwerpen is gegroeid en veranderd. Van Lohuizen keerde voor Het Vervolg in zekere zin terug naar Nederland en het begin van zijn carrière.