Tribute
Beats en punks mogen inmiddels stijliconen zijn, de meningen over hun nalatenschap lopen sterk uiteen. Ondanks hun verschillend imago hebben ze veel met elkaar gemeen. Allebei onstonden ze als tegenculturen in tijden van verstikkende morele codes. Al snel werden beide bewegingen toegeeëigend en als stereotypen vermarkt door de mainstream vrijetijdsindustrie, die aanzienlijke inkomsten uit hun muziek, mode en literatuur genereerde.
Wat naar de achtergrond verdween, waren de minder makkelijk te vercommercialiseren aspecten, die tegenwoordig nog steeds de agenda’s van activistische bewegingen bepalen. De beats en – meer uitgesproken – de punks waren anti-racistisch en door de zwarte cultuur geïnspireerd. Behalve dat ze anti-autoritair waren, spoorden ze tot sociopolitieke actie aan, en geloofden in het creeëren van alternatieven voor de overheersing van het kapitalisme. Opmerkelijk aan punk is de DIY-ethiek, die anderen inspireerde hun eigen kleding te maken, consumptiegoederen te hergebruiken, of hun eigen zines uit te geven.
Zich te laten fotografen was wezenlijk onderdeel van hun leven en performances. Dit droeg er in niet geringe mate aan bij dat zij eerder vanwege hun uiterlijk dan om hun ideologische standpunten bekend stonden. Larry Fink volgde en fotografeerde de tweede generatie beats, die hem nodig hadden om “hen zwaarte te geven” en “om hun bedachtzame maar ongekunstelde bestaan te code- ren en te documenteren”. Knorr & Richon portretteerden punks in hun duistere Londense nachtclubs, en gebruikten flitslicht om gebaren en details, onzichtbaar op het moment van het nemen van de foto’s, op te vangen en vast te leggen.