Rise - Zaailand 2
De massale opstanden wereldwijd laten zich niet negeren. Volgens de statistieken zijn er nog nooit zoveel demonstraties geweest als in 2013. De onlusten en revoluties die wijd en zijd ontvlammen, zijn een directe manifestatie van de strijd die gaande is om economische macht, politieke zeggenschap en vertegenwoordiging. Ze dreigen de 21ste eeuw te markeren als een van wereldomvattende machtsverschuivingen en stijgende onveiligheid. De Arabische Lente, de Occupybewegingen, de burgeroorlog in Syrië en de Oekraïense revolutie hebben in het nieuws de meeste aandacht gekregen. Maar aan de rand van ons blikveld doemen steeds meer brandhaarden elders op.
Of ze nu afkomstig zijn uit de traditionele reportage, de beeldende kunst, mode fotografie, of met lokale gemeenschappen werken – de fotografen die deze protesten vastleggen, kiezen steeds vaker een persoonlijk insteek om de onderliggende gevoelens van vervreemding van de macht te communiceren.
Deze trend van diversificatie in de fotografie is een positief signaal, en geeft aan hoe oprecht en breed de zorgen door een wereldwijd publiek worden gedeeld. En dit publiek, zelf uiterst divers en gefragmenteerd, laat zich het meest effectief informeren en mobiliseren als de fotograaf hun taal spreekt, en hun visuele gevoeligheden weet op te zoeken. Naarmate de fotografie democratischer wordt, en bij de explosief toenemende snelheden waarmee beeld verspreid en gedeeld kan worden, wordt ze tegelijkertijd gevarieerder en veelstemmiger.