Een alternatieve geschiedenis van het aardgasgebied
In In de Slochter Vrijstaat vraagt schrijver Auke Hulst zich onder het pseudoniem van Jutta Koolhof af wat er zou zijn gebeurd als het nu zo geteisterde aardbevingsgebied zich na de ontdekking van de gasbel zou hebben afgescheiden. Het is een alternatieve geschiedenis van het gebied rond Slochteren, waar in 1964 de Slochter Vrijstaat is uitgeroepen.
In de Slochter Vrijstaat is een verslag van het bezoek dat de Amsterdamse reisjournaliste Jutta Koolhof in 1984 aan de jonge natie bracht. Rijk geïllustreerd, speels en met humor, maar tegelijk vanuit een ernstig vertrekpunt dat indirect commentaar levert op onze eigen werkelijkheid. Het stelt de vraag wat er gebeurd zou zijn als dit bijzondere gebied ten oosten van Groningen zelf het heft in handen zou hebben genomen, en voedt een krachtiger beeld van een regio die te vaak is weggezet als ‘periferie’ en die is uitgebuit voor het welzijn en de welvaart van de rest van Nederland. Nu de aandacht voor de aardgaswinningskwestie na de val van Rutte IV enigszins is weggeëbd, komt In de Slochter Vrijstaat op het juiste moment.
Auke Hulst: ‘Opgroeiend in het buurtschap Denemarken, in de voormalige gemeente Slochteren, kon ik onmogelijk om de aardgaswinning heen: waar je ook keek werd gas gewonnen en afgefakkeld. De locaties hadden een magische, buitenaardse kwaliteit, maar ik wist ook – dankzij klachten daarover van mijn in 1983 overleden vader – dat we in een wingewest woonden. Er werd een vermogen uit de grond gepompt, maar de regio bleef een achterstandsgebied. Die discrepantie voedde fantasieën over het uitroepen van een onafhankelijke gasstaat, een Koeweit in de Klei. Dankzij Hernieuwde Energie, een project van Noorderlicht en BPD Cultuurfonds, kreeg ik de mogelijkheid die oude fantasie tot leven te wekken in meer dan tekst alleen. Het resultaat is dit boek, dat in 1984 is “verschenen” in een alternatief universum waarin inderdaad een vrijstaat is uitgeroepen. Een boek geschreven door een aan mijn verbeelding ontsproten voorganger, Jutta Koolhof. Al was het maar om te laten zien dat het verleden niet onvermijdelijk was, en dat er veel mogelijk is met verbeeldingskracht en macht over het eigen lot.’
In de Slochter Vrijstaat is een uitgave van Noorderlicht in samenwerking met BPD Cultuurfonds en Uitgeverij Palmslag. In de Slochter Vrijstaat maakt deel uit van het meerjarige programma Hernieuwde Energie, een samenwerking tussen Noorderlicht en BPD Cultuurfonds. Met dit project willen zij bijdragen aan een respectvolle en rechtvaardige omgang met het binnenkort voormalige aardgaswinningsgebied en zijn bewoners.