Oil Sands
Noord-Alberta (Canada) herbergt enkele van ‘s werelds grootste natuurlijke olievoorraden. De vastberadenheid van oliemaatschappijen om deze hulpbronnen te exploiteren, heeft geleid tot grote milieuschade en enorme economische groei. Milieuactivisten spreken over “one of the biggest global warming crimes in history”.
Toch blijft de industrie floreren. De regio bevindt in een Catch-22-situatie: Alberta is compleet afhankelijk van de bedrijfstak en zonder de mogelijkheid elders een vergelijkbaar inkomen te kunnen verdienen, zijn duizenden werknemers en hun gezinnen gevangen in de ‘fluwelen handboeien’ van deze werkgelegenheid.
‘Oil Sands’ kijkt naar de manier waarop zowel het landschap als de bevolking van Alberta het slachtoffer zijn geworden van ‘Big Oil’. De foto’s worden aangevuld met diepte-interviews met mensen uit alle lagen van de bevolking: advocaten, politici, academici, oliearbeiders en locals, aan wie gevraagd wordt: zijn de Oil Sands een zegen of een vloek? Ook laat Gignoux de vaak gemarginaliseerde inheemse First Nations-volkeren aan het woord, die het hardst getroffen zijn door de milieugevolgen van de mijnactiviteiten.