10.000 things out of China
De Taoïstische zegswijze ‘10.000 things out of China’ wil zoveel zeggen als: ‘Alles dat bestaat, is geproduceerd’. De gelijknamige serie van Mari Bastashevski volgt tien huishoudelijke artikelen langs alle logistieke knooppunten die ze passeren voor en nadat ze de consument bereiken: fabrieken, data-infrastructuur, maritieme beveiliging en het verdere netwerk dat de productie controleert, verplaatst en versnelt.
Tijdens het volgen van een van de producten, kon het gebeuren dat Bastashevski zoiets als dit tegenkwam: een Instagram-foto van een model met een telefoon, gebruikt als advertentie in een Foxconn-fabriek waar dezelfde telefoon wordt gemaakt. De route waarlangs dit beeld zich verplaatst (onderzeese glasvezelkabels), de telefoon waarmee de foto is genomen en de telefoon waarvoor wordt geadverteerd, passeren allemaal elkaar exact dezelfde locatie en kruisen elkaar in hun geautomatiseerde ritmes. De consument is tegelijkertijd producent en een van de logistieke knooppunten in deze configuratie, een micropoort, altijd mobiel en zonder eindbestemming.
‘10.000 things out of China’ reisde over zee de wereld rond. Na weken in een containerschip, weg van de vele prikkels, ontstaat een zeker tempo. De motor van een containerschip kan 100 omwentelingen per minuut maken – de snelheid van een menselijk hart op amfetamine – maar de hangmat boven het dek volgt het ritme van de golven. Na de hele dag het schip te hebben gepoetst, brengen de bemanningsleden nog uren hangend in hun hutten door. Zonder de bijna aan slavernij herinnerende omstandigheden te verheerlijken, kunnen deze langzaam verdwijnende plekken, waar fysieke arbeid nog is gescheiden van het soort activiteiten dat wij in onze vrije tijd verrichten, ons iets leren over de potentie van verveling. Het is misschien het enige rustpunt waar we nog op kunnen hopen in dit slapeloze tijdperk van versnelling.