Navigatie overslaan
Zoeken

Stranded in the Mystery Zone - Vera

Tentoonstelling, Studio
16 jan - 29 mrt 2015
Dirk Wolf
Datum
16 jan - 29 mrt 2015
Locatie
Noorderlicht | Huis van de Fotografie, Akerkhof 12, Groningen

De Noorderlicht Fotogalerie presenteert van 16 januari t/m 29 maart een greep uit het illustere heden en verleden van de fotografie in en over poppodium Vera in Groningen. Stranded in the Mystery Zone geeft een fotografische inkijk in dit bezielde podium dat tegen de stroom in nog altijd dapper stand houdt als ‘Club for the International Pop Underground’.

Al meer dan 35 jaar is Vera wereldwijd een vooraanstaand podium waar elke relevante (underground) artiest en band een graag geziene gast is. ‘Underground’ betekent in dit geval zeker niet ‘marginaal’: U2, Nirvana, The White Stripes en vele andere grootheden werden er in een vroeg stadium van hun carrière geprogrammeerd. Het podium is onderdeel van een scene die zorgt voor de vernieuwing in de popmuziek. Daarmee is Vera in Nederland inmiddels een unicum: gingen vrijwel alle poppodia door schaalvergroting steeds breder programmeren, Vera blijft koppig bands programmeren die niet per se zoeken naar het grote geld, maar in eerste instantie naar interessante en spannende muziek.

Bezoekende bands melden regelmatig hoe vereerd ze zijn hier op het podium te mogen staan en hoezeer ze onder de indruk zijn van de imposante geschiedenis van de club, die overal op de muren prijkt in de vorm van affiches, foto’s en andere parafernalia. Zo kan het dat de Belgische rockhelden Triggerfinger in 2011, Vera dan al lang ontgroeid, graag terugkomen voor een optreden. Fotograaf Dirk Wolf, die de band al jarenlang volgt, legde ze ook bij deze gelegenheid vast. De beelden rondom het optreden ademen de rijke geschiedenis van het podium, dat ook backstage letterlijk van de muren spat.

Nick Helderman bezocht Vera in zijn studie tijd vele malen en ontmoette daar in 2007 The Ex tijdens een optreden met de Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria. Aansluitend volgde hij hen tijdens een tour in Europa en de Verenigde Staten. In oktober vorig jaar sloot hij dit langlopende project af in Ethiopië, waar hij getuige was van de laatste reeks optredens van dit unieke samenwerkingsproject.

Graficus en vormgever Willem Kolvoort fotografeerde tussen 1989 en 1995 in rauwe zwart-wit beelden talloze bands, waaronder Dead Moon en Nirvana, in een tijd dat Vera bekend stond als hét podium voor de alternatieve gitaarmuziek in Nederland. Gedurende die periode deed hij ook de vormgeving van de inmiddels ter ziele gegane Vera Krant en trad hij toe tot de zogenaamde Vera ARTdivision, een groep toegewijde vrijwilligers die tot op de dag van vandaag in een eigen zeefdrukwerkplaats posters ontwerpt en drukt. Met de opkomst van de digitale fotografie zag in 2001 de Vera Fotogroep het licht. Ook dit is een door vrijwilligers bestierde groep die vrijwel alle concerten in de club vastlegt; het complementeert Stranded in the Mystery Zone met een caleidoscopisch overzicht van concertfotografie.

Te zien