How a Forest Returns
Aan de rand van Warschau (Polen) ligt het Kampino bos. Onder druk van eeuwen landbouwexpansie en gehavend door twee wereldoorlogen, was er niet veel over van het bos. In 1959 werd het tot Nationaal Park verklaard in een poging het tij te keren en het is nu een UNESCO biosfeergebied. Sayam Ghosh onderzoekt samen met wetenschappers het bijzondere herstel van het bos.
Nadat het bos een reservaat werd konden de bewoners erin vrijwillig vertrekken. Aangemoedigd door financiële compensatie van de overheid daalde het aantal van 16.000 tot 2.000. De lege dorpen en agrarische landerijen worden aan hun lot overgelaten, zodat zij opnieuw verwilderen. Het natuurlijke bos keerde er terug en de elanden, bevers en wolven die er al een eeuw uitgestorven waren, zijn eveneens teruggebracht en trekken er nu in gezonde populaties rond. Het water volgt weer zijn natuurlijke pad.
Het is een Europees utopisch experiment op ongekende schaal, over een periode van decennia. Ghosh vertelt dit bijzondere verhaal van een geregeneerd bos en kijkt naar de vooruitzichten die het heeft in een tijd van ecologische crisis. Met zijn foto’s glijdt hij langs sporen van de tijd en liet hij zich inspireren door culturele mythen. Hij toont ons diverse ecosystemen en stelt de zeggenschap van het bos zelf, dat van de niet-menselijke natuur, centraal.
Sayam Ghosh (India, 1984) gebruikt fotografie om de geschiedenis van het landschap en het leven erin te onder-zoeken, vaak in samenhang met academische ecologische thema’s. Sinds 2012 woont en werkt hij in Polen.
Met dank aan de beheerders van het park en de wetenschappers die er werken. De foto’s in de collage werden met name gemaakt door Roman Kobendza in de jaren ‘20. Roman en Jadwiga Kobendza waren sleutel-figuren in de vroege geschiedenis van wetenschappelijk onderzoek en behoud in het bos. Ze bereidden het plan voor, voor wat het Kampinos Nationaal Park zou worden, terwijl ze ondergronds in Warschau onder de Duitse bezetting werkten. Alle beelden door Roman Kobendza: courtesy Kampinos Nationaal Park Archief.