Photo Installations
De werken van João Castilho gaan over de kunst van het leven in de ruïnes van de industriële mijnbouw, hoe wijzelf en de natuur er staande blijven. Minas Gerais in Brazilië is al sinds de achttiende eeuw een mijnbouwgebied. Vroeger werd er goud gewonnen en tegenwoordig komt er vooral ijzererts uit de grond. In de 90er jaren verkocht de staat de mijnbouwbelangen en -operaties aan privaat kapitaal. Vanaf dat moment nam de exploitatie nog eens enorm toe en veranderde het aanzicht van het enorme landschap dramatisch. Het gebied herbergt de grootste concentratie van open ijzerertswinning ter wereld en was het podium voor de grootste milieurampen in Brazilië.
Maar te midden van het disintegrerende landschap komt nieuw leven op. Castilho legt in zijn installaties verbanden tussen omgevingen en de verschillende elementen waaruit ze bestaan, levend en niet-levend, menselijk en niet-menselijk; we zien het landschap, de effecten van de exploitatie, maar ook ontkieming. We zien kunstwerken in het land gemaakt door belangrijke kunstenaars, daden van schepping die er paradoxaal ontsproten uit het industriële kapitaal, in een traditie die van de achttiende eeuw tot nu loopt.
Al wandelend door het landschap werkt Castilho aan een oproepen van een verhoogde sensitiviteit bij zichzelf en bij de beschouwer, dit ziet hij als een eerste vereiste om het gebied te kunnen reanimeren. Zijn werken verbeelden hoe wij aan onze aarde toe behoren.
João Castilho (Brazilië, 1978) is een ‘mineiro’, geboren in het mijngebied. Hij maakt fotoseries, installaties, collages, videos en sculpturen. In al zijn producties staat het denken over de aarde in al zijn verschijningsvormen en afmetingen centraal. Zijn werk was te zien in vele musea en festivals, waaronder het Noorderlicht Festival in 2005.