Wiphala
In ‘Wiphala’ onderzoekt Consuelo Oppizzi de Andes-kosmovisie als mogelijke inspiratiebron voor een meer duurzame toekomst. Volgens haar is het nodig om in de huidige klimaatcrisis te zoeken naar nieuwe modellen van samenleven met alle vormen van leven. Een antwoord kan liggen in het bijstellen van onze collectieve morele en ethische waarden in de omgang met onze omgeving en de aarde. Een wereld waarin we leven, beseffende dat we deel uitmaken van een ecosysteem waar we allemaal afhankelijk van zijn en dat tegelijkertijd van ons afhankelijk is.
De Andes-Kosmosvisie is een kosmische filosofie uit het Andesgebied in Zuid Amerika. De visie is dat alles met elkaar verbonden is en dat alles beïnvloed wordt door onze omgeving. De tijd is circulair en dat betekent dat gebeurtenissen uit het verleden zich zullen herhalen in de toekomst. De visie combineert religieuze en sociale overtuigingen die worden bekeken als de filosofische basis van de rechten van de natuur.
Oppizzi fotografeert het dagelijkse leven van de inwoners van de Quebrada de Humahuaca in Noord-Argentinië, een van de droogste gebieden van de planeet. In deze hoek van de wereld is de kosmovisie ingebed in het dagelijkse leven. Dit wordt gesymboliseerd door de eigen officiële vlag van het Andesvolk: de Wiphala.
In de afgelopen twee decennia is de Wiphala door de meeste Zuid-Amerikaanse landen erkend als een aanvulling op de officiële vlag van elk land, als vertegenwoordiger van inheemse gemeenschappen en hun kosmovisie. Dit iconografische kompas werd oorspronkelijk gemaakt om elke kleur van de regenboog te relateren aan de kernelementen en waarden binnen de kosmovisie. Oppizzi geeft elk onderwerp dat ze fotografeerde een kleur van de Wiphala door middel van dubbele belichting. Dit proces en resultaat stelt Oppizzi in staat het publiek symbolisch te verbinden met de Altiplano (het Hoogland van de Andes).
Consuelo Oppizzi (Argentinië) is beeldend kunstenaar. Ze woont en werkt in Buenos Aires. Naast haar werk in de film- en televisieindustrie werkt ze aan persoonlijke projecten zoals ‘Wiphala’.