Navigatie overslaan
Zoeken

Green Veins of Europe

Ecocorridors zijn verbindingsroutes die dieren en planten gebruiken om zich te verplaatsen en te verspreiden. Soms zie je ze bijvoorbeeld als brug over de snelweg. Ze zijn een belangrijk thema in de Europese Unie (EU), als onderdeel van de biodiversiteitsstrategie 2030. In de Europese Green Deal is afgesproken dat in 2050 de EU klimaatneutraal moet zijn. De komende tien jaar worden grote bedragen geïnvesteerd om dat doel te bereiken. Ecocorridors spelen daarbij een belangrijke rol. De verbinding tussen natuurreservaten is essentieel om de CO2-uitstoot te verlagen, de biodiversiteit te versterken en dieren en andere soorten in staat te stellen zich aan te passen aan het veranderende klimaat en de veranderende neerslagpatronen. Dé Europese ecocorridor bestaat nog niet. Ieder land heeft eigen plannen om die verbindingsroutes aan te leggen.

In deze serie volgt fotograaf Alex Kemman een potentiële ecocorridor van Nederland naar Italië, dwars over de landsgrenzen en brengt hij verschillende soorten verbindingsroutes in beeld. Door zich te concentreren op de rand van de natuur en de mens, roepen de beelden gemengde gevoelens op over onze relatie met de natuur. Ze inspireren om anders naar onze omgeving te kijken.

‘Groene aderen van Europa’ is mogelijk gemaakt door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, European Journalism Fund, Postcode Loterij Fonds en Message in a Photo.

Alex Kemman (Nederland, 1988) is cultureel antropoloog en criminoloog, geïnteresseerd in het tonen van de onzichtbare en onderliggende processen van macht. Zijn langlopende fotografieprojecten hebben betrekking op ontwikkelingsvraagstukken, waterpolitiek, mensenrechten en ecologie. Hierbij hanteert hij een slow journalism benadering en gebruikt hij zowel onderzoeksmethoden als theoretische inzichten vanuit zijn academische achtergrond.

Courtesy: Inland Stories groep.

Komt voor in