La cigale et la fourmi
Wat betekent vrijheid, dat ideaal dat we allemaal nastreven? Na een aantal jaren fotograferen, lezen, denken en schrijven begint fotograaf Karianne Bueno te twijfelen aan het bestaan ervan. Ze spiegelt in dit werk twee levens, dat van haar en dat van haar nicht.
“Evelyne heeft gekozen voor een zo vrij mogelijk bestaan. Ze woont in een bus en verdient haar geld als schaapherder in de Franse bergen. Hoewel onze levens niet verder uit elkaar hadden kunnen liggen, voel ik me met haar verbonden. Net als zij heb ik altijd het gevoel gehad dat het systeem van de westerse samenleving mij niet past – de nadruk op materialisme en zelfrealisatie, de vercommercialisering van praktisch alles, de schijnbare blindheid voor wat buiten jezelf ligt. Maar terwijl mijn nichtje eruit stapte, bleef ik. Met mijn makerschap als escape.”
Bueno voelt zich aangetrokken tot individuen die zich buiten de samenleving plaatsen. Een romantisch ideaal dat vaak in scherven valt als ze er te dichtbij komt; het venster naar een ander leven wordt dan tevens een spiegel voor zelfreflectie. ‘La cigale et la fourmi’ (de krekel en de mier) is een langlopend project over verlangen, maakbaarheid en onze noodzakelijke verbinding met de aarde én de ander.