Navigatie overslaan
Zoeken

Akerk

Regenerate Society

Tentoonstelling
7 okt - 10 dec 2023
Datum
7 oktober - 10 december 2023
Di - Za 10:00 - 17:00 uur Zo 12:00 - 17:00
Locatie
Akerkhof 2, Groningen

Noorderlicht brengt in de Akerk het werk van kunstenaars samen die een positieve verandering in de wereld nastreven en alternatieve perspectieven presenteren op de realiteit om ons heen. Waar de tentoonstelling soms een uitstapje maakt naar REGENERATE OURSELVES en LIFE, staat hier REGENERATE SOCIETY centraal in de getoonde werken.

REGENERATE SOCIETY verwijst naar de wens om positieve veranderingen en verbeteringen aan te brengen in de manier waarop een samenleving functioneert en om de kwaliteit van leven voor haar burgers te bevorderen. Deze processen kunnen op verschillende niveaus plaatsvinden, waaronder sociaal, economisch, ecologisch en cultureel. Regenerate draait om het helen en transformeren van relaties en systemen evenals het herzien en reconstrueren van een geschiedenis waarbij het verleden wordt omgevormd tot een bron van kracht en inspiratie voor de toekomst. Regeneratie draait in de context van onze samenleving ook om sociale hervorming en het streven naar een betere en rechtvaardigere samenleving.

Regenerate toont verhalen met vernieuwde inzichten in zowel de macro- als de microwereld om ons heen. Sommige getoonde werken tonen aan dat regeneratie niet alleen het omarmen van innovatie en geavanceerde technologieën betekent, maar soms ook juist het teruggrijpen en terugkeren naar voorouderlijke tradities en kennis vereist. Sommige werken nemen ons mee in het streven naar een inclusievere toekomst en samenleving door een gereconstrueerde en alternatieve geschiedenis te presenteren. Andere werken tonen verhalen van hereniging en herstel en benadrukken het belang van gerechtigheid in deze processen. Weer andere werken tonen verhalen van regeneratie in relatie tot dekolonisatie, waarbij we getuige zijn van de herrijzenis van onderdrukte gemeenschappen en hun zoektocht naar een hernieuwde identiteit. 

De kunstenaars tonen vaak op subtiele wijze de transformatieve kracht van diversiteit en inclusiviteit in het weefsel van onze samenlevingen. Ze leggen zich niet neer bij het ‘zoals het is’ van de werkelijkheid, maar streven naar het verbeelden van alternatieve manieren van leven en samenleven. Ze reflecteren, soms met een kritische en altijd met een onderzoekende blik, op onze huidige tijd door middel van verschillende vormen van verbeelding, waarbij ze ons uitnodigen om te hopen op een betere toekomst en deze vorm te kunnen geven. 

Te zien