Navigatie overslaan
Zoeken

Emerging Adulthood (werktitel, 2020)

De afgelopen twintig jaar heeft er bij jongeren een verandering plaatsgevonden in de overgangsfase van adolescentie naar volwassenheid: de 'emerging adulthood'. Uit onderzoek blijkt dat de jongeren van Generatie Z langzamer opgroeien dan die van voorgaande generaties. Ze gaan pas op latere leeftijd het ouderlijk huis uit, studeren langer en beginnen later met werken, seks en kinderen. Volwassenheid wordt veelal gezien als iets subjectiefs dat je passief ondergaat. Maar de Rijksuniversiteit Groningen meet ‘volwassenheid’ in verschillende onderzoeken concreet aan de hand van zogenoemde volwassen activiteiten en mijlpalen. Wat zijn precies de effecten van het behalen van deze mijlpalen en hoe zorgen die ervoor dat sommige jongeren sneller opgroeien dan hun leeftijdsgenoten?

Annelore (21) & Ianthe (21), uit de serie 'Emerging Adulthood' (werktitel), in het kader van de opdrachtencyclus 'Imagining Science' van Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen

Robin Alysha Clemens is een fotograaf en verhalenverteller, geïnteresseerd in mensen in de context van groepen en (sub)culturen. Ze visualiseert scènes met een cinematografische benadering en onderzoekt als visueel antropoloog thema’s als cultuur, identiteit, gemeenschapsgevoel, tradities en de daarbij behorende symboliek. In ‘Emerging Adulthood’ (werktitel) kruisen onderzoek en verschillende percepties over volwassen worden elkaar. De serie is nog in ontwikkeling en in Museum Belvédère wordt een preview getoond.

IMAGINING SCIENCE
Het volledige werk, een opdracht in het kader van het meerjarige samenwerkingsproject ‘Imagining Science’ van Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen, wordt later tentoongesteld. Het is de vierde editie van deze samenwerking, waarin elk jaar een fotograaf de opdracht krijgt om wetenschappelijk onderzoek te verbeelden dat in relatie staat tot het festivalthema van dat jaar.

Komt voor in