Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020: Generation Z
on the verge of a new alphabet
GENERATION Z, de 27e editie van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival, gaat over de jongste generatie wereldburgers, geboren na 1995. Hoe staan ze in de maatschappij, hoe zien ze hun toekomst, wat zijn hun ambities? Door te focussen op hun grondhouding probeert Noorderlicht hun leefwereld inzichtelijk maken. De geselecteerde kunstenaars geven een beeld van een generatie die inzet op fundamentele emancipatieprocessen.
Generatie Z is de eerste groep digitale wereldburgers die van jongs af aan op een armlengte afstand een oneindige hoeveelheid informatie tot haar beschikking heeft. Maar zij zijn zich ook als vanzelfsprekend bewust van de problematische verhouding ervan met de waarheid. Generatie Z leeft aan het begin van de vierde industriële revolutie, waarin techniek de arbeidsverhoudingen en het wezen van de mens zélf op zijn kop zet. Z ziet zich geconfronteerd met klimaatdreigingen en een uitgeputte aarde. Zij heeft geen bewuste herinneringen aan 9/11 of een tijd zonder war on terror. Zij groeit op in een wereld waarin zij zich omringd ziet met werkdrukproblematiek, economische stagnatie en nationalistische gevoelens. Het zijn jongvolwassenen met minder verwachtingen op een stabiele toekomst dan hun ouders, iets waar zij de voorgaande generaties op aanspreken.
Nieuwe balans
Als er één ding duidelijk is voor deze generatie: het huidige systeem voldoet niet meer. Men gaat collectief de straat op om verandering teweeg te brengen en strijdt hand in hand voor een nieuwe balans tussen de krachten die de toekomst op deze planeet moeten waarborgen. Z ruimt doortastend op en maakt haast van zaken als gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Onderwerpen als de-kolonialisatie, gendergelijkheid en body positivity zijn aan de orde van de dag, en dat is nog maar het begin. Generation Z gaat over de realisatie van een keerpunt, het tot stand brengen van een basis voor een nieuwe toekomst en het nemen van verantwoordelijkheid. Zij is in dit verhaal de personificatie van een omslag in denken en handelen, waaraan alle generaties mee zullen moeten doen.
Gastcurator: Robert Jan Verhagen
Robert Jan Verhagen was jarenlang actief als initiator/artistiek directeur in Den Haag bij achtereenvolgens 1646, <>TAG en LhGWR. Verhagen houdt van maatwerk, wat blijkt uit de bijzondere wijze waarop hij het afgelopen decennium met talentontwikkeling bezig is geweest. Uit de duurzame trajecten die hij aanging met uiteenlopend fotografisch talent zijn prachtige en succesvolle carrières ontstaan. Zijn oog voor jonge makers was de belangrijkste motivatie om Verhagen te vragen voor deze editie van Noorderlicht Festival.
“Wie zei daar dat generatie Z, geboren na 1995, vooral verdiept is in het eigen ik?”
Recensie van Merel Bem in de Volkskrant.
“Generatie Z of liever niet? Jonge beeldmakers laten zelf hun stem horen.”
Recensie van Gitte Brugman in de Leeuwarder Courant.
“De 27ste editie van Noorderlicht toont hoe het is om als Generatie Z volwassen te worden met een overdaad aan informatie, een klimaatcrisis, economische stagnatie en een verwoestend virus.”
Recensie van Tracy Metz in NRC Handelsblad.
“Deze expositie laat zien dat jongeren voortdurend op zoek zijn. Wie ben ik, wie wil ik zijn en in wat voor wereld wil ik leven?”
Gastcurator Robert Jan Verhagen vertelt over ‘Generation Z’ in De Limburger.