Navigatie overslaan
Zoeken

Autolykos Collection

In het verlengde van het groeiend bewustzijn ten aanzien van cultureel erfgoed en toe-eigening is ook het plunderen en online te koop aanbieden van archeologische voorwerpen een steeds vaker voorkomende – en benoemde – misdaad. Het handelen in de sporen van onze voorouders voor persoonlijk gewin draagt bij aan de vernietiging van de materiële cultuur en de geschiedenis en maakt de toegang van het publiek tot de artefacten onmogelijk. Het onderzoeksproject ‘Autolykos Collection’ richt zich op illegaal opgegraven oudheden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, die worden verkocht via privégroepen op Facebook. Walter Costa maakt gebruik van fotografie bij het onthullen van de illegale toeleveringsketen, die inkomsten genereert voor gewapende groepen in de regio. Hij toont de foto’s van voorwerpen die te koop zijn geplaatst en creëert door middel van 3D-modellering en -printen een beelddatabase van ontbrekende artefacten. Onzichtbaar worden en de buit verbergen is altijd de ultieme fantasie van elke crimineel geweest. Maar om Autolycus te kunnen evenaren – ‘de koning der dieven’ in de Griekse mythologie – is nooit een gemakkelijke taak geweest. Met de opkomst van sociale media zijn deze criminelen nu slechts een klik van ontmaskering verwijderd.

Collection * installation view (© Hanne van der Velde)

Walter Costa maakt gebruik van fotografie bij het onthullen van de illegale toeleveringsketen, die inkomsten genereert voor gewapende groepen in de regio. Hij toont de foto’s van voorwerpen die te koop zijn geplaatst en creëert door middel van 3D-modellering en -printen een beelddatabase van ontbrekende artefacten.
|
Onzichtbaar worden en de buit verbergen is altijd de ultieme fantasie van elke crimineel geweest. Maar om Autolycus te kunnen evenaren – ‘de koning der dieven’ in de Griekse mythologie – is nooit een gemakkelijke taak geweest. Met de opkomst van sociale media zijn deze criminelen nu slechts een klik van ontmaskering verwijderd.

Komt voor in