Ground Truth I, or How To Resurrect A Tree
Camera's hebben resolutielimieten - het punt waarop een beeldsysteem geen details in een object meer kan vinden; met andere woorden, hij kan niet meer inzoomen. Met behulp van nauwkeurige metingen van hoe bomen licht verstrooien, ontwikkelen remote sensing-wetenschappers modellen die hen de helpen de resolutielimiet van satellietbeelden te overwinnen. Door een 'kijkmodel' te berekenen, kunnen wetenschappers de bosstructuur afleiden uit gegevens buiten de direct zichtbare pixels. Een boom is te herkennen aan verder ‘platte’ gegevens. Dit soort geavanceerde beeldtechnologie en algoritmen maken 'kijken' abstracter dan ooit.
‘Ground Truth I’ vertelt een verhaal over ‘iets zien als er niets is’. Met behulp van onderzoeksgegevens verkent het project de concepten van ‘algoritmisch zien en modelleren’. Point clouds, foto’s en data verkregen via ‘Terrestrial Laser Scanning’ worden omgezet in foto-objecten, videowerken, installaties en kunstpublicaties.
In navolging van de bovengenoemde wetenschappers onderzoekt Sheung Yiu de nieuwste beeldvormingstechnieken van bossen, terwijl hij tegelijk terugkijkt op de traditionele liefdesaffaire van fotografie met natuurlijke landschappen. Samen roepen de kunstwerken een vraag op: kan de mens een boom uit een pixel laten herrijzen?
Speciale dank aan universitair hoofddocent Miina Rautiainen en onderzoeker Daniel Schraik, Aarne Hovi, Petri Forsström van het onderzoeksproject ‘From needles to landscapes: a novel approach to scaling forest spectra’ aan de Aalto University.