Tuin van Ede
Tuin van Ede bericht over het beeldenbombardement dat dagelijks over ons wordt uitgestort. Met citaten uit de diverse media - van krant tot tv, van tijdschrift tot internet - levert Ivo Hendriks (1976) een persoonlijk en ironisch commentaar op de hedendaagse beeldcultuur.
Behorend tot de zap- en bladergeneratie toont hij zich een kind van zijn tijd. Door fragmenten aaneen te plakken tot een nieuw geheel vangt Hendriks als geen ander de 21e eeuw in beeld.
Dankzij een overweldigend media-aanbod dringen soldaten, slachtoffers, revoluties en rampen steeds verder door in onze private ruimte. Vaak wordt hierbij een werkelijkheid voorgeschoteld die selectief is, fragmentarisch en bewerkt. Hendriks scheurt deze werkelijkheid aan stukken, selecteert opnieuw en versmelt de gekozen fragmenten tot een kleurrijke, prikkelende collage.
Het resultaat biedt een schilderachtige aanblik. Dagelijkse prikkels worden ‘geremixed’ in lyrische, soms confronterende beelden. Kitsch en schoonheid gaan hand in hand. Met een nauwgezet gebruik van technieken en compositieschema’s uit de traditionele schilderkunst creëert Hendriks een schijnbaar evenwicht – iets wat de absurditeit van de beelden in Tuin van Ede alleen maar versterkt.
Bij de expositie Tuin van Ede verschijnt een gelijknamige monografie met een inleiding van Kees van Twist en een verklarende tekst van publicist en beeldend kunstenaar Eric Bos.