Belgrade Belongs to Me
Belgrado, de Servische hoofdstad, is getekend door armoede, conflict en politieke onrust. De gewelddadige jaren negentig hebben hun sporen nagelaten, in het stedelijke landschap en in de hoofden van de bevolking.
Tussen de mistroostige betonflats en de littekens van nationalistische regimes probeert een nieuwe generatie weer een bestaan op te bouwen in de door oorlog gehavende stad. Genegeerd door de internationale gemeenschap, weggezet als massamoordenaars, lijkt het de wereld weinig gelegen aan wat er precies met de Serviërs in Belgrado gebeurt. De Serviërs zijn aangewezen op zichzelf; precies zoals ze dat vanuit een historisch perspectief altijd al ervaren hebben.
Ondanks de soms grimmige omstandigheden en de antigevoelens jegens westerse media legden drie fotografen een eigen beeld van Belgrado vast dat voortvloeit uit hun sterk persoonlijke verbintenis met deze stad en zijn inwoners. Boogie, Dirk-Jan Visser en Mark Nozeman gingen op zoek naar ‘hun’ Belgrado. Wars van alle politieke omstandigheden legden zij hun focus op de straat, op hun vriendengroepen en op de levens van een geharde bevolking die zich onder moeilijke omstandigheden staande houdt en nieuwe perspectieven zoekt.
Belgrade Belongs to Metoont drie verschillende sfeerdocumenten van dezelfde stad die zich niet alleen laten onderscheiden door de gekozen onderwerpen, maar ook door de verschillende beeldtalen.
Locatie: Academie Minerva Praediniussingel
(Voormalig Natuurmuseum)
Boogie is van oorsprong Servisch en opgegroeid in Belgrado. In de uitzichtloze jaren negentig werd hij als enige van zijn vrienden uitgeloot voor een Green Card die hem de mogelijkheid bood te wonen en werken in de VS. Sindsdien maakt hij onversneden straatfotografie over de wereld, maar in Belgrado liggen zijn roots: “Belgrade Belongs to Me” is als boek zijn veelzeggende fotografenverklaring over de liefde voor zijn geboortegrond.
Dirk-Jan Visser mengde zich in een kleine alternatieve jongerengroep die doet denken aan de “No Future” punk-scene van de jaren tachtig. Na in elkaar geslagen te zijn bij de zoveelste politieke demonstratie besloot hij juist deze voor hem dierbare vriendengroep in Belgrado als onderwerp te fotograferen.
Mark Nozeman anticipeert op de eenzijdige beeldvorming over Servië in de media in zijn lopende project ‘Dwelling and Belonging’. Een introspectief portret van Servische jongeren die 10 jaar na de NAVO-bombardementen zich richten op hun individualiteit en identiteit en zo het verleden achter zich proberen te laten.
Over PhotoLab
Belgrade Belongs to Meis een presentatie van het Noorderlicht PhotoLab in het kader van de manifestatie. Het PhotoLab is een werkruimte voor fotografie in de slipstream van de reguliere programmering. De dynamische proefopstellingen van het Photolab bieden volop ruimte voor het ontwikkelen en verwezenlijken van nieuwe, frisse ideeën op het gebied van fotografie. Deze kunnen gericht zijn op fotografie als medium, als presentatievorm, als verhalende kracht, of als vorm van maatschappijkritiek.