Navigatie overslaan
Zoeken

DOCUMENT (2007) / DOCUMENT (II) (2013)

Lidwien van de Ven

Van de fotografen in Het Vervolg is Lidwien van de Ven de meest autonome kunstenaar. Haar werk beweegt zich op het snijvlak van de actualiteit en haar vrije interpretatie daarvan, en wordt meestal getoond in de vorm van monumentale installaties binnen een kunstcontext. Sinds eind jaren negentig houdt Van de Ven zich bezig met politiek en religie, waarbij ze zich vanaf 2000 steeds meer is gaan richten op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Ze stelt filosofische vragen over het medium fotografie, over werkelijkheid in het internettijdperk, over zichtbaarheid en onzichtbaarheid en over de wijze waarop journalistiek tussen de realiteit en de representatie ervan bemiddelt.

Tot 2007 werkte Van de Ven langdurig in het Midden-Oosten. Daar was ze getuige van het tijdperk vóór 9/11, maar ook van de politieke en maatschappelijke impact van het beleid van de regering Bush in de nasleep van de aanslagen op de Twin Towers. Het resulteerde in 2007 in de installatie en serie ‘document’, die op Documenta 12 in Kassel werd gepresenteerd.

Voor Het Vervolg keerde Van de Ven, na jaren afwezigheid, terug naar het Midden-Oosten, in het bijzonder Caïro (Egypte). Sinds de revolutie van 2011 hebben ingrijpende veranderingen plaatsgevonden en zijn de ontwikkelingen nog altijd in volle gang. Daarnaast werkte ze in Jordanië in vluchtelingenkamp Zaatari aan de Syrische grens en in Istanbul, net na het uitbreken van het politiegeweld dat begon met de beoogde ontruiming van het Gezi Park. Voor Het Vervolg maakte Van de Ven een nieuwe installatie waarin ze beelden uit deze plekken samenbrengt.

In de installatie document (II) zijn vooral straatbeelden met graffiti te zien. Sinds het begin van de revolutie in 2011 heeft graffiti een prominente rol gespeeld bij de ontwikkelingen. Niet enkel als expressiemiddel, maar ook om te onderwijzen over wat gaande is. Als op een voortdurend veranderend canvas worden foto’s van digitale bronnen zoals mobieltjes, tv en internet, op de stadsmuren nageschilderd en van commentaar voorzien om mensen bewust te maken van wat er gebeurd is.

Daarnaast vroeg Van de Ven het Egyptische activistische collectief Kazeboon (‘leugenaars’) om een video ‘for foreigners’ te maken. Kazeboon maakt eenvoudige video’s van TV- en YouTube-materiaal die onwaarheden en tegenstrijdigheden van de autoriteiten zoals het leger of de Moslimbroeders op directe wijze tonen, met als doel de bevolking uitleg te geven, te doen twijfelen aan hun onwrikbare waarheden – zoals vertrouwen in het leger – en hen te forceren zelf na te denken. De video’s worden in Egypte getoond in de openbare ruimte, doorgaans op een wit laken met stroom van een lantaarnpaal.
Met de video voor Het Vervolg verdiept Kazeboon de turbulente actualiteit sinds het afzetten van Morsi door het leger, en stelt het bovendien de centrale vraag hoe deze ontwikkeling te zien in het licht van democratie.

Komt voor in