Navigatie overslaan
Zoeken

Digital Mirror: Onzichtbaar werk

Prompt battle & symposium

Evenement, Symposium
19 december 2024

Noorderlicht x RUG x The Hmm

Nicolas Gourault, Unknown Label, 2023

Datum
19 december 2024
14:00-17:30 uur
Koop tickets

Tijdens dit Digital Mirror-symposium verkennen we de menselijke arbeid die nodig is om AI-systemen te voeden, trainen en onderhouden.

We duiken in de wereld van clickwork en digitale microtaken: laagbetaald menselijk werk dat essentieel is voor het functioneren van AI, maar vaak onzichtbaar blijft. Waarom blijft dit werk ongezien, en wat zegt dat over de machtsdynamieken die door technologie worden ondersteund? Wat kan de geschiedenis ons leren over de relatie tussen technologie, arbeid en macht? 
Dit evenement vindt plaats in House of Connections van de Rijksuniversiteit Groningen, aan de Grote Markt 21. 

Meld je aan via de ticketlink!
Voertaal: Engels

PROGRAMMA

14:00-15:00
OPTIONEEL RONDLEIDING door Roosje Klap, directeur Noorderlicht
Locatie: Akerk
Verken de tentoonstelling Pixel Perceptions tijdens een exclusieve en gratis rondleiding onder leiding van Roosje Klap, directeur van Noorderlicht en mede-curator van de tentoonstelling. Ontdek de verhalen, ideeën en processen achter de werken en krijg een uniek kijkje achter de schermen. Mis deze kans niet om deel te nemen aan een prikkelend gesprek over AI, lens-gebaseerde media en hun impact op onze samenleving. Voor dit deel koop je een entree kaartje voor de tentoonstelling. 

15:15-16:15
PROMPT BATTLE The Hmm 
Locatie: House of Connections
Stel je een rapbattle voor, maar in plaats van rijm draait het om het maken van de beste AI-prompts! Tijdens de Prompt Battle strijden deelnemers om de meest originele, grappige of bizarre AI-afbeeldingen te genereren met tekst-naar-beeld software. Met de opkomst van generatieve AI is prompt engineering een essentiële vaardigheid geworden, die betere samenwerking met AI mogelijk maakt, tijd bespaart en de impact op het milieu vermindert. Deze speelse competitie combineert creativiteit en technische vaardigheden op een leuke en interactieve manier.

16:15 - 17:30 
Lezingen & paneldiscussie met sprekers Nicolas Gourault en Dr. Seonok Lee
Locatie: House of Connections

LEZING Nicolas Gourault—Not Evenly Distributed
Gourault deelt het proces achter zijn onderzoek naar de geglobaliseerde netwerken van verborgen arbeid, onderzocht in zijn project Unknown Label, te zien in Pixel Perceptions. Hij zal technieken bespreken voor online onderzoek met open en gesloten materiaal en delen van zijn werk-in-uitvoering tonen om te illustreren hoe datasets van zogenoemde ‘operationele beelden’, gebruikt door machines om de wereld te begrijpen, creatief kunnen worden hergebruikt.

LEZING Dr. Seonok Lee—Platformeconomie en jonge werkers: Onzichtbaar en onzeker platformwerk
Deze lezing onderzoekt hoe platforms, zoals maaltijdbezorging in steden als Groningen en dataverwerking wereldwijd, de “toekomst van werk” vormgeven. Veel jonge werkers in deze groeiende sector hebben te maken met onstabiele omstandigheden zonder bescherming en worden gemanaged door algoritmes, waardoor hun werk voor de meeste mensen onzichtbaar blijft. De lezing biedt een kritische blik op de uitdagingen die toekomstige generaties op de arbeidsmarkt zullen tegenkomen.

PANELDISCUSSIE met Nicolas Gourault en Seonok Lee, onder leiding van Roosje Klap & Rosa Wevers


Biografieën sprekers

The Hmm is een platform dat zich richt op internetculturen. Het verkent en viert de creativiteit die voortkomt uit virtuele interacties en hun relatie met opkomende technologieën. Via toegankelijke evenementen, onderzoek, tentoonstellingen en educatieve programma’s biedt The Hmm nieuwsgierige publieken speelse en prikkelende inzichten in het online leven.

Nicolas Gourault is een Franse kunstenaar en filmmaker met een achtergrond in beeldende kunst en visuele studies. Als afgestudeerde van Le Fresnoy en voormalig medewerker van Forensic Architecture combineert hij online open-source onderzoek met een kritische toepassing van nieuwe media als documentaire tools. Met films en videoinstallaties onderzoekt hij machtsdynamieken in technologie en creëert hij alternatieve narratieven met persoonlijke getuigenissen en experimentele beeldvorming. Zijn werk is te zien geweest in instellingen als Centre Pompidou, ZKM en Ars Electronica, en op filmfestivals zoals Cinéma du Réel, Sheffield Doc|Fest en IndieLisboa.

Roosje Klap is algemeen directeur van Noorderlicht. In haar rol ontwikkelt zij de organisatie verder tot een plek waar artistieke experimenten en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand gaan. Ze streeft naar een ruimte voor dialoog en vernieuwing, waar traditie en innovatie samenkomen om met lens-gebaseerde visuele cultuur een maatschappelijke impact te maken. In 2021 creëerde Roosje met haar collectief ARK de interactieve digitale installatie LAWKI voor de Noorderlicht Biënnale A Makeable Mind, die in 2022 een Gouden Kalf won voor Beste Digitale Culturele Productie. 

Dr. Seonok Lee is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze behaalde haar doctoraat aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada. Als socioloog richt haar onderzoek zich op sociale ongelijkheden, met name op mondiale arbeidsmigratie, arbeidsmarktintegratie, ongelijkheid, raciale hiërarchieën, klasse en gender. Recent heeft ze haar interesse uitgebreid naar (digitale) platformwerkers en de gig-economie.

Dr. Rosa Wevers is senior researcher Art & Technology bij Kenniscentrum Kunst en Samenleving (Hanzehogeschool). Ze onderzoekt de interacties tussen kunst, technologie en maatschappij. Ze promoveerde aan de Universiteit Utrecht op het thema surveillance in kunsttentoonstellingen, en cureerde de expo ‘Face Value’ voor IMPAKT in 2021. Rosa werkt als co-curator bij Noorderlicht aan ‘Pixel Perceptions’ en ‘Machine Entanglements’, waar ze haar onderzoek verbindt met de kunstpraktijk.

Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Jantine Tammes School van de Rijksuniversiteit Groningen en The Hmm, partners van Noorderlicht.