Navigatie overslaan
Zoeken

Digital Mirror: Machine Vision

Workshop & symposium

Evenement, Symposium
9 januari 2025

Noorderlicht x Minerva

Datum
9 januari 2025
15:00-21:00 uur
Koop tickets

Hoewel kunstmatige intelligentie in eerste instantie neutraal en waardenvrij lijkt, is dat niet het geval. Tijdens dit Digital Mirror-symposium onderzoeken we hoe menselijke vooroordelen en stereotypen invloed hebben op de manier waarop AI de wereld representeert en beoordeelt. Daarnaast zullen we onze eigen vooroordelen over AI onder de loep nemen. Tijdens de workshop gaan deelnemers actief aan de slag met het ontwerpen van nieuwe representaties om misvattingen en mythes over AI te doorbreken.

Dit evenement is gratis, meld je aan via de ticketlink!

Sprekers
Babusi Nyoni
Daniel Leix Palumbo - RUG
Martine Stig
Nadia Piet - AiXDesign

Programma
15:00-17:00 uur: Workshop met AIxDesign (Nadia Piet)
19:00-21:00 uur: Symposium

Voertaal: Engels

Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met Lectoraat Image in Context, verbonden aan het Kenniscentrum Kunst & Samenleving (Hanze).

Over de sprekers
Babusi Nyoni is een creatief technoloog, sociaal ondernemer en innovator wiens werk traditionele grenzen overschrijdt en technologie gebruikt om complexe sociale problemen in Afrika en daarbuiten aan te pakken. Zijn projecten door de jaren heen benadrukken zijn toewijding aan het gebruik van opkomende technologieën voor maatschappelijk voordeel, met een bijzondere focus op gezondheidszorg, digitale toegankelijkheid en empowerment van gemeenschappen.

Daniel Leix Palumbo is muzikant, componist, geluidsontwerper en onderzoeker en woont en werkt in Nederland. Hij is promovendus bij de afdeling Media en Journalistiek Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij componeert voornamelijk muziek en geluiden voor installaties en performances, audio- en videodocumentaires, theaterstukken, enz. Als geluidskunstenaar heeft hij samengewerkt met culturele instellingen zoals het Institute of Network Cultures, Museo Nacional del Prado, Fondazione Palazzo Strozzi, en met activistische projecten en collectieven zoals Amsterdam Alternative.

Martine Stig studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag) en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Stig publiceerde vier boeken en verschillende kunstenaarspublicaties. Haar werk is tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam, Aperture Foundation (New York) en Huis Marseille (Amsterdam). Stig's werk is opgenomen in de collecties van het Nederlands Fotomuseum, H+F, Bouwfonds, ABN AMRO en het Fries Museum. Ze doceert aan het Master Institute of Visual Cultures in Den Bosch en is medeoprichter van de kunst- en onderzoekscoöperatie Radical Reversibility.

Nadia Piet (zij/hij) is een onafhankelijk onderzoeker, ontwerper en organisator gericht op AI, technologie, (digitale) cultuur, creativiteit en participatieve praktijken. Ze is de oprichter en creatief directeur van AIxDESIGN (een wereldwijde gemeenschap en gedecentraliseerd lab voor kritische AI sinds 2019), werkt als faculteit aan ELISAVA's MA in Design for Responsible AI, terwijl ze werkt aan een scala van klant- en samenwerkingsprojecten en zelf geïnitieerde experimenten die onderzoeken en zinvol maken hoe we technologie vormgeven en de technologie ons op haar beurt vormt.

Digital Mirror

Bekijk alle