Navigatie overslaan
Zoeken

Oekraïne: het pad naar vrijheid

27 Oekraïense kunstenaars

Tentoonstelling, On tour
10 sep 2022 - 22 jan 2023

Deze tentoonstelling presenteert de rijkdom van de Oekraïense fotografie, over een periode van vijf decennia. Het verhaal begint in de jaren ’70, op het moment dat de Oekraïense beeldende kunst openlijk uiting begon te geven aan haar eigen taal, en eindigt met de oorlog die het land nu overspoelt.

Datum
10 sep 2022 - 22 jan 2023
Locatie
Akerk, Akerkhof 2, Groningen

Eeuwenlang heeft Oekraïne onafgebroken gevochten voor zijn eigen identiteit, vrijheid, taal en staatsgrenzen. Het oostelijke deel sloot zich na de revolutie van 1917-1918 aan bij de toenmalige Sovjet-Unie, terwijl het westelijke deel zich in 1939 onder militaire dwang aansloot.

De Oekraïense Socialistische Republiek maakte een lange periode door van uitwissing van de nationale identiteit en van vorming van nieuwe beelden, nieuwe symbolen, propaganda en een nieuwe ‘Sovjet’-identiteit. Oude verhalen werden vernietigd, historische feiten werden gemanipuleerd, en degenen die de nieuwe ideologie niet deelden werden geëlimineerd, letterlijk of door hen tot zwijgen te brengen via deportaties en andere middelen.

Na de val van de Sovjet-Unie verklaarde Oekraïne zich onafhankelijk. Op 24 augustus 1991 begon een nieuwe fase van ontwikkeling en herstel van de verloren identiteit.

‘Oekraïne – Het pad naar vrijheid’ bekijkt de periode van de onafhankelijkheid van het land, vanaf de eerste pogingen tot een revolutie in de fotografische taal in de jaren ’70 tot het heden. Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Oekraïne worden in beeld gebracht en er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de fotografie in deze periode. De tentoonstelling wil laten zien hoe het sociaal-politieke en het artistieke leven in het land nauw met elkaar verbonden zijn.

De tentoonstelling bestaat uit vier delen, die overeenkomen met vier recente historische perioden en biedt het werk van verschillende generaties Oekraïense auteurs. Het laat zien hoe fotografie op verschillende sociale niveaus werkt: als een methode om veranderingen vast te leggen, als een vorm van protest, een persoonlijk verhaal, een reflectie op gebeurtenissen en een politiek statement.

Kunst is een spiegel van de samenleving en vooral fotografie kan een middel zijn tot dieper cultureel begrip en betrokkenheid. Het vertelt ons hoe Oekraïne een historische weg aflegt van strijden voor vrijheid, voor zijn grenzen, het recht op bestaan, cultuur en toekomst. Zoals de recente gebeurtenissen bewijzen, is de prijs van deze strijd hoog.

‘Oekraïne – Het pad naar vrijheid’ is voorloper in zijn benadering vanuit een Oekraïens historisch perspectief.

Tijdens de expositie is werk te zien van: Alexander Chekmenev, Andrii Dostliev & Lia Dostlieva, Andriy Lomakin, Boris Mikhailov, Dmytro Kozatskyi, Elena Subach, Evgeniy Pavlov, Kirill Golovchenko, Lisa Bukreyeva, Maxim Dondyuk, Mila Teshaieva, Mstyslav Chernov, Mykhaylo Palinchak, Mykola Ridnyi, Oksana Parafeniuk, Oleksandr Suprun, Paraska Plytka-Horytsvit, Rita Ostrovska, Roman Khimei & Yarema Malashchuk, Sasha Kurmaz, Valeriy Miloserdov, Viacheslav Poliakov, Viktor & Sergiy Kochetov en Vladyslav Krasnoshchok.

De tentoonstelling is samengesteld door Kateryna Radchenko (Odesa Photo Days Festival) en Wim Melis (Noorderlicht). Het is een coproductie van Noorderlicht en Stichting Oude Groninger Kerken, in samenwerking met Odesa Photo Days Festival and The Information Front.

Tickets voor ‘Oekraïne – Het pad naar vrijheid’ kunnen hier gekocht worden, of aan de balie van de Akerk.

The information Front

Het tweede deel van The Information Front, Oekraïne: het pad naar vrijheid, is nu verkrijgbaar. Deze onafhankelijke publicatiereeks brengt de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Oekraïne in beeld. De opbrengsten van dit boek worden gedoneerd aan The Depths of Art, een instelling die Oekraïense cultuur ondersteunt, waaronder fotografen. Lees hier verder...

 

Te zien