Navigatie overslaan
Zoeken

De Groninger Galerij - Portretten uit het aardbevingsgebied

Tentoonstelling, On tour
4 feb - 13 aug 2023

Op 4 februari opent De Groninger Galerij - Portretten uit het aardbevingsgebied in Museum aan de A in Groningen. De tentoonstelling vertelt in woord en beeld persoonlijke verhalen van bewoners uit het aardbevingsgebied.

Datum
4 februari - 13 augustus 2023
Di - Za 10:00-17:00 uur
Locatie
Museum aan de A, Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen

 

De portretten en de verhalen van de bewoners geven een uniek beeld van het gebied en laten een voorzichtig geloof in de toekomst zien. De tentoonstelling is tot stand gekomen uit een samenwerking met BPD Cultuurfonds, Museum aan de A en Tijdschrift Noorderbreedte.

Groningen verdient de volle aandacht. Noorderlicht en BPD Cultuurfonds maken opnieuw dit jaar met een uitgebreid programma onder de naam Hernieuwde Energie een culturele verbinding met de gevolgen van de aardgaswinning en de toekomst van Groningen. Het programma begint dit jaar met De Groninger Galerij – Portretten uit het aardbevingsgebied.

De Groninger Galerij – Portretten uit het aardbevingsgebied
Tijdschrift Noorderbreedte interviewde Groningers die op uiteenlopende manieren met de bevingen te maken hebben. Ze vertellen over hun toekomst, of juist over hun onvermogen om die te formuleren. De interviews laten zien dat elk wezenlijk toekomstverhaal voor Groningen moet beginnen bij het pijnlijke verleden, maar dat het mogelijk is om verhalen te vertellen waarmee we verder kunnen. Fotograaf en beeldend kunstenaar Alice Wielinga maakte voor de tentoonstelling geënsceneerde portretten van de Groningers. Het resultaat is een bijzondere portrettenreeks die tot en met 11 juni te zien is in Museum aan de A.

Museum aan de A, historisch museum voor stad en provincie Groningen, vult deze tentoonstelling aan met informatie over de geschiedenis van de gaswinning en over de aardbevingsproblematiek in Groningen. Bovendien kunnen bezoekers aan de leestafel boeken lezen, podcasts luisteren en hun eigen ideeën over de toekomst van Groningen delen.

Groningen zichtbaar in Den Haag
Vanaf 24 februari is de multimediale tentoonstelling Vergezicht Groningen, panorama op de toekomst in museum Beeld & Geluid in de Den Haag te zien. Documentair fotograaf Dirk-Jan Visser maakte voor deze tentoonstelling op respectvolle wijze videoportretten van zes Groningers uit het aardbevingsgebied die hun perspectieven op de toekomst delen. Groningen is meer dan alleen aardbevingen, in Groningen wonen mensen die werken aan interessante, inspirerende en innovatieve initiatieven die de gemeenschap én het landschap toekomstbestendig maken.

Rapport parlementaire enquêtecommissie
De Groninger Galerij – Portretten uit het aardbevingsgebied en Vergezicht Groningen, panorama op de toekomst openen beide in februari, de maand waarin de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen naar verwachting haar eindrapport aan de Tweede Kamer presenteert, dertig jaar na het moment waarop de relatie tussen de gaswinning en de aardbevingen is vastgesteld.

Hernieuwde Energie
Tentoonstellingen De Groninger Galerij – Portretten uit het aardbevingsgebied en Vergezicht Groningen, panorama op de toekomst zijn onderdeel van Hernieuwde Energie, een meerjarige samenwerking tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht (2021 – 2024). Het volledige programma van Hernieuwde Energie voor 2023 zal in februari bekend worden gemaakt.

Er wordt onder andere een publicatie van schrijver en journalist Auke Hulst gepubliceerd, bekend van het boek Kinderen van het ruige land, over de alternatieve geschiedenis van het gebied rond Slochteren. Verder zullen er activiteiten plaatsvinden op Noorderlicht Fotofestival dat dit jaar het thema REGENERATE heeft en in gaat op de toenemende druk van enorme wereldwijde uitdagen in de gevolgen daarvan voor ons samenleven.

“Het bestuur van BPD Cultuurfonds hoopt op deze wijze, in samenspraak met Groningen en de Groningers, een positieve bijdrage te leveren en andere partijen te inspireren om in dit deel van Nederland te investeren. De eigenheid van dit gebied verdient onze blijvende waardering en aandacht,” vertelt Mirjam van ’t Veld, voorzitter bestuur BPD Cultuurfonds.

Te zien