Navigatie overslaan
Zoeken

Congo (belge)

Tentoonstelling, Studio
14 aug - 3 okt 2010

Naar aanleiding van 50 jaar onafhankelijk Congo toont de Noorderlicht Fotogalerie twee exposities over het land. Na Congo belge en images, een selectie historische foto’s uit de periode dat Congo privé-bezit was van Koning Leopold II, volgt vanaf 14 augustus de tentoonstelling Congo (belge). Hierin schetst Magnum-fotograaf Carl De Keyzer een indringend beeld van de overblijfselen van het Belgische koloniale verleden in het hedendaagse Congo.

Carl De Keyzer
Datum
14 aug - 3 okt 2010
Locatie
Noorderlicht | Huis van de Fotografie, Akerkhof 12, Groningen

Aan de hand van deGuide du Voyageur au Congo, een reisgids uit 1958, trok De Keyzer tussen 2006 en 2008 langs de toeristische trekpleisters van het koloniale Congo. Eenvoudig was dat niet. Verdwenen wegen, onbereikbaar geworden regio’s en de alom aanwezige corruptie en bureaucratie maakten de onderneming tot een hedendaagse ontdekkingsreis.

Wat De Keyzer vooral raakte was de omvang van het koloniale systeem. De Belgen wisten hun stempel te drukken op een gebied dat tachtig keer zo groot was als het eigen land. ‘Het is verbijsterend ter plekke te constateren hoe het koloniale systeem doelgericht tot stand is gekomen,’ aldus De Keyzer. ‘Je landt in de rimboe in een stad of een dorp, en telkens weer staat daar die kerk, die missiepost, die fabriek, die Belgische wijk. Alles is gelinkt met elkaar via leidingen en weg, met als voornaamste doel lucratieve grondstoffen naar de oceaan te krijgen.’

Congo (belge)

 

De Keyzer koppelt in Congo (belge) de koloniale erfenis aan de chaos en het verval in het moderne Congo. In zijn foto’s verschaffen de architecturale en infrastructurele overblijfselen het decor een surreële dimensie. De ruïnes in het idyllische landschap en de nieuwe bestemmingen die – met kunst en vliegwerk – zijn gegeven aan oude structuren symboliseren op wrange wijze de desperate stand van het land. Het maakt Congo (belge)tot een unieke tentoonstelling, die ons confronteert met de wijze waarop een koloniale erfenis mentaal en fysiek door blijft werken. Zelfs vijftig jaar na de onafhankelijkheid.

Te zien