POP
BRIAN GRIFFIN | POP
Brian Griffin is een van de invloedrijkste fotografen van zijn generatie. Samen met andere illustere iconen van de zogenoemde‘British Photographers of the Thatcher Years’ – Martin Parr, Paul Graham, Jo Spence en Victor Burgin – bepaalde hij in de jaren zeventig en tachtig het imago en de populariteit van honderden bedrijven en artiesten. Door zijn onorthodoxe talent, avonturierszin en herkenbare en spannende beeldtaal schopte Griffin het op vele vlakken tot de absolute top: als filmmaker en reclame- en popfotograaf. Zijn inspiratie komt meer uit het werk van schilders en kunstenaars dan uit dat van andere fotografen. Met name invloeden van de expressionistische cinema en het werk van schilder Caspar David Friedrich zijn terug te vinden in Griffins oeuvre.
Griffin wordt in 1948 in Birmingham geboren, maar groeit op in Lye in de Black Country, een gebied dat in die jaren leefde van de steenkoolwinning. Op zijn twintigste vertrekt Griffin en gaat fotografie studeren aan de Manchester Polytechnic. Daar leert hij volgens eigen zeggen alleen “how to lose my virginity and smoke”. In 1972 zet hij als relatieve outsider aan de oevers van de Theems een studio op, in de Londense wijk Rotherhithe. Hij gaat werken voor business-magazine ‘Management Today’ en leert de fijne kneepjes van het vak. Als eind jaren zeventig de economie krimpt en er minder werk is, meldt hij zich met zijn portfolio op de burelen van het legendarische Stiff Records.
In het decennium dat volgt, groeit Griffin met zijn experimentele en surrealistische stijl uit tot dé visuele verhalenverteller van de New wave, postpunk- en New Romantic-beweging.
Het fotograferen van de cover van Joe Jackson’s ‘Look Sharp’ betekent zijn grote doorbraak in de muziekscene. Ian Dury, The Clash, Depeche Mode, Echo & the Bunnymen, Iggy Pop, Kate Bush, The Specials, Siouxsie and the Banshees, Elvis Costello en ontelbaar veel andere sterren verschijnen voor de lens van Griffin. Bijna alle iconische LP-hoezen uit de jaren tachtig zijn van zijn hand en het artwork voor ‘A Broken Frame’ (1982) van Depeche Mode wordt nog altijd gezien als een van de mooiste albumcovers ooit. The Guardian riep hem in 1989 uit tot ‘Photographer of the decade’ en in 2005 noemde de British Journal of Photography Griffin “the most unpredictable and influential British portrait photographer”.
Griffin bracht inmiddels meer dan twintig boeken uit, had wereldwijd al meer dan vijftig solo-exposities en zijn werk zit in de collecties van onder meer de Victoria & Albert Museum in Londen, The Arts Council of Great Britain in Londen, Art Museum Reykjavik in IJsland en de Mast Foundation in Bologna. Begin jaren negentig verschuift Griffin’s focus van de foto- naar de filmcamera en legt hij zich toe op muziekvideo’s, reclamewerk en portretten, van grootheden als Helen Mirren, Vivienne Westwood, Damian Hirst, Sebastian Coe en Jonathan Ross.
Hij woont en werkt in Londen.
In het boek ‘POP’, dat in november 2017 verscheen, bracht de Engelse fotograaf een compilatie van zijn mooiste werk samen: meer dan 160 album- en singlehoezen, posters en persfoto’s van ruim 100 bands en artiesten. Een groot deel ervan werd niet eerder gepubliceerd.
De Noorderlicht Fotogalerie toont werk uit de collectie van Brian Griffin – met veel aandacht voor het boek ‘POP’ – en een selectie van zijn muziekvideo’s. Ook wordt er een ‘Behind the scenes’ reportage vertoond uit 1984 (Folio, Anglia Television).