L'intime plaisir de lire
Gedurende zijn hele 70 jaar omspannende carrière maakte fotograaf André Kertész foto's van lezende mensen - zittend of liggend, thuis of op straat, alleen of temidden van anderen. In 'L'intime plaisir de lire' worden ruim 40 van die foto's getoond, gemaakt tussen 1912 en 1981 in (vooral) Hongarije, Frankrijk en Amerika, de drie landen waarin Kertész leefde.
André Kertész geldt als een van de meest toonaangevende fotografen uit de twintigste eeuw. Zijn terughoudende manier van werken en zijn aandacht voor het even terloopse als veelzeggende detail maakten hem tot een voorbeeld van menig fotograaf. Zelfs Henri Cartier-Bresson bekende ooit op openhartig moment: “In alles wat ik ooit heb gedaan, ging Kertész mij voor.”
Kertész (1894-1985) is de maker van enkele wereldberoemde foto’s, zoals de stillevens (de pijp, de bril, de asbak, de vaas met tulpen bij de entree) die hij in 1926 maakte in het atelier van de schilder Piet Mondriaan in Parijs. Eveneens grote bekendheid geniet zijn reeks ‘Distortions’ uit 1933 waarvoor hij vrouwelijke naakten fotografeerde in vertekenende spiegels.
Kertész’ grote voorkeur ging echter uit naar de straatfotografie. Waar hij ook woonde of werkte – hij liet zich al slenterend verrassen door het toeval. Het leverde stille, vaak poëtisch getinte foto’s op van ongedwongen alledaags leven, zoals zijn foto’s van lezers.
Hoewel hij in 1971 enkele van deze foto’s bundelde in het boekje ‘On Reading’, is dit onderdeel van zijn oeuvre relatief onbekend gebleven. Onterecht, zoals mag blijken uit ‘L’intime plaisir de lire’; een expositie van bekende en onbekende foto’s die werd samengesteld uit de collectie van de Patrimoine Photographique in Parijs.
‘L’Intime plaisir de lire’ wordt georganiseerd in samenwerking met Patrimoine Photographique (Parijs), het Centre Culturel Français (Groningen) en de Hongaarse ambassade in Den Haag.