Het fotorolletje van Jutta Koolhof
Deze zomer – we schrijven 1984 – is het 25 jaar terug dat het aardgasveld van Slochteren, ook wel het Groningenveld, werd aangeboord. Zonder die gebeurtenis was er nu geen Vrijstaat geweest, en was dit gebied niet zo onherroepelijk economisch ontbolsterd. (UIT ‘IN DE SLOCHTER VRIJSTAAT’ , P. 1)
Reisjournalist Jutta Koolhof (1954) bezocht de Slochter Vrijstaat aan het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw. Van dat bezoek doet zij verslag in het boek ‘In de Slochter Vrijstaat’, dat in 1984 verscheen. In deze tentoonstelling zijn foto’s te zien die zij tijdens haar tocht door de vrijstaat maakte. Ze geven een goed beeld van het land in die tijd. Bij de foto’s zijn fragmenten uit het boek te lezen. Het boek werd op initiatief van Noorderlicht opnieuw uitgegeven en is te koop. U kunt ook een fietsroutekaart krijgen, die langs de verschillende locaties voert die Koolhof in haar boek beschrijft.
Over het boek
In de Slochter Vrijstaat is een verslag van het bezoek dat de Amsterdamse reisjournaliste Jutta Koolhof in 1984 aan de jonge natie bracht. Rijk geïllustreerd, speels en met humor, maar tegelijk vanuit een ernstig vertrekpunt dat indirect commentaar levert op onze eigen werkelijkheid. Het stelt de vraag wat er gebeurd zou zijn als dit bijzondere gebied ten oosten van Groningen zelf het heft in handen zou hebben genomen, en voedt een krachtiger beeld van een regio die te vaak is weggezet als ‘periferie’ en die is uitgebuit voor het welzijn en de welvaart van de rest van Nederland. Nu de aandacht voor de aardgaswinningskwestie na de val van Rutte IV enigszins is weggeëbd, komt In de Slochter Vrijstaat op het juiste moment.
In de Slochter Vrijstaat is een uitgave van Noorderlicht in samenwerking met BPD Cultuurfonds en Uitgeverij Palmslag. In de Slochter Vrijstaat maakt deel uit van het meerjarige programma Hernieuwde Energie, een samenwerking tussen Noorderlicht en BPD Cultuurfonds. Met dit project willen zij bijdragen aan een respectvolle en rechtvaardige omgang met het binnenkort voormalige aardgaswinningsgebied en zijn bewoners.