Geschiedenis
Een reis door de tijd van fotogalerie tot internationaal platform
Nadat eind jaren tachtig de Noorderlicht Fotogalerie binnen het Groningse cultureel studentencentrum USVA startte, werd in 1990 werd de eerste Noorderlicht Fotomanifestatie georganiseerd. Dit leidde tot de oprichting van de huidige zelfstandige Stichting Fotografie Noorderlicht, en wat al snel uitgroeide tot een belangrijk podium voor nieuwe ontwikkelingen in de Nederlandse fotografie.
Van oudsher heeft Noorderlicht zich gericht op het breder onder de aandacht brengen van documentaire fotografie, het aanzwengelen van discussie over de rol van het medium, en het bij elkaar brengen van fotografen en publiek. Dit resulteerde in thematische tentoonstellingen en festivals, waarin zorgvuldig samengestelde fotografen een krachtig, maatschappelijk verhaal vertellen. In 2000 werd de manifestatie uitgebreid naar Friesland, waardoor het jaarlijks terugkerend evenement afwisselend werd georganiseerd in de noordelijke hoofdsteden. Deze uitbreidingen en een focus op niet-westerse regio’s leidden tot succesvolle internationale tentoonstellingen over Afrika, de Arabische wereld, Zuid-Amerika, Azië en het voormalige Oostblok. Noorderlicht heeft zich altijd ingezet voor geografische inclusiviteit en heeft door de jaren heen kunstfotografie en experimentele fotografievormen omarmd. Veel gerenommeerde fotografen, maar ook opkomend talent heeft via Noorderlicht daardoor een podium gekregen.
Sinds 2021 werd het jaarlijkse festival een tweejaarlijks evenement in de vorm van de Noorderlicht Biënnale. Naast de eigen galerie en het biënnaleprogramma organiseert Noorderlicht diverse projecten, waaronder openluchtexposities, en (internationale) samenwerkingen met collega-instellingen en musea.