Performing Adulthood
Wat betekent opgroeien voor Generatie Z en hoe brengen jongeren zichzelf in beeld? Performing Adulthood is een fotografie- en videoproject van Robin Alysha Clemens over jongeren tussen 16 tot 24 jaar oud. Zij bevinden zich in een fase die draait om het vormen van een eigen identiteit en omgaan met meer verantwoordelijkheden en zelfstandigheid. Onderdeel van de opdrachtencyclus ‘Imagining Science’, een samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, waarin verschillende onderzoeksvelden inspiratie vormen voor een autonoom kunstproject. Robin Alysha Clemens is de vierde fotograaf die deze opdracht kreeg.
Performing Adulthood gaat over zien en gezien worden, over verbergen en onthullen. Over jezelf presenteren en hoe dit soms mislukt.
Dit project geeft een inkijkje in de wereld van Generatie Z. Het vraagt ons te denken over het zelfbeeld van jongeren, voor wie de aanwezigheid van camera’s een vanzelfsprekendheid is geworden. Performing Adulthood laat de schurende, onderzoekende en soms ongemakkelijke momenten zien, die onze perceptie van volwassenheid, representatie en identiteit vormgeven.
In Performing Adulthood draait Robin Alysha Clemens de rollen van fotograaf en model om. Ze vroeg jongeren om zichzelf te portretteren in de studio waarna de model-fotografen hun eigen foto’s mochten selecteren en cureren. Het project laat echter niet alleen het eindproduct van deze performance zien, maar ook het proces dat daaraan voorafgaat. De bezoeker van de expositie wordt daardoor ook toeschouwer van de momenten die niet geposeerd zijn, momenten waarop die performance tekortschiet en een foto in de prullenbak belandt.
Naast deze zelfportretten zijn er zes scènes te zien waarin verschillende vriendengroepen met elkaar praten over onderwerpen als online daten, vriendschap, de dood, klimaatverandering, eenzaamheid, carrière, woningnood en social media. Door toeschouwer te zijn van deze interacties ontstaat er een intiem beeld van hoe deze jongeren zichzelf presenteren. Niet alleen aan een toeschouwer in een galerie of een fotograaf met een camera, maar voornamelijk aan elkaar.
In een wereld waarin visuele representaties belangrijker zijn dan ooit, stelt Performing Adulthood ons de vraag: wat laten wij zien en wat houden we liever verborgen? Hoe zien anderen ons en hoeveel controle hebben wij daar werkelijk over?
Dit project is ontstaan uit een samenwerking met De Rijksuniversiteit Groningen en Noorderlicht. In de reeks ‘Imagining Science’ krijgt een fotograaf elk jaar de opdracht om een wetenschappelijk onderzoeksveld te verbeelden in relatie tot een thema. Dit keer was het thema Generatie Z.
Dit werk is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.