The Financial Zone
The Financial Zone is een visueel onderzoek naar de financiële wereld en haar bedrijfscultuur. Nick Hannes richt zich op de situaties achter de schermen van een aantal financiële bedrijven in Nederland en België. Hij maakte de fotoserie als autonome opdracht, verstrekt door de Rijksuniversiteit Groningen en Noorderlicht.
Bij economische berichtgeving tonen de media doorgaans uitvoerend personeel in de productieketen van bedrijven. Als white collar medewerkers al in beeld komen, gebeurt dat met stereotype stockfotografie. Mannen in pak, vrouwen in mantelpak, breed glimlachend en handen schuddend, verbeelden het dynamische karakter en de diversiteit die het bedrijf wil uitstralen. We zien ze zelden echt in actie.
Fotograaf Nick Hannes (België, 1974) trok naar de hoofdzetels van een aantal banken en financiële bedrijven in Nederland en België om het kantoorleven op een documentaire manier in beeld te brengen, met in de hoofdrollen de kantoormedewerkers, het middenkader en de leidinggevenden.
Modulaire systemen en clean desk policy zijn hun omgeving. De nieuwe werkplek is sociaal en flexibel, modieus en huiselijk, ergonomisch en technologisch. Bedrijfsrestaurants bieden gezonde maaltijden aan en corporate mindfulness is aan een opmars bezig. Er is fitness, gebedsruimte en kunst aan de muur. Welzijn op de werkvloer is belangrijk in een tijd die gekenmerkt wordt door stress en burn-outs.
Hannes’ foto’s zijn subtiele observaties van een verwonderde buitenstaander. In een universum dat niet bepaald bekend staat om visueel spektakel, focust hij op de relatie tussen de mens en zijn werkplek. Hij zoekt naar persoonlijk accenten in een generische omgeving, meanderend langs de dunne scheidingslijn tussen banaliteit en verrassing, tussen humor en vervreemding.
Deze reeks werd in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen en Noorderlicht gemaakt als onderdeel van de cyclus Imagining Science. Hannes is in dialoog geweest met diverse onderzoekers aan de RUG. De reeks is opgezet vanuit de gedachte dat wetenschap en kunst veel met elkaar gemeen hebben: een drang om te wereld om ons heen te onderzoeken en om verworven kennis tastbaar te maken, te delen. Deze opdrachten laten zich inspireren door universitair onderzoek waarvan het onderwerp rijmt met de Noorderlicht festivalthema’s. Op de lange termijn wordt zo een veelzijdig beeld van het wetenschappelijke leven vastgelegd.
Met dank aan alle bedrijven die hun medewerking hebben verleend: Aegon (Den Haag), Argenta (Antwerpen), Baloise (Antwerpen), Bank J. Van Breda (Antwerpen), Belfius (Brussel), KPMG (Zaventem), PwC (Amsterdam), Rabobank (Utrecht).