Groninger - Post Middendorp Commission 2007
Presentation of the results of the photo prize from the Province of Groningen, with book launch. The commission was awarded to Stefanie Grätz. Grätz produced a photo series on newcomers and long residents in the Province of Groningen in various forms.
Stefanie Grätz (1977) studeerde van 1999 – 2005 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en aan de Post-St. Joost te Breda Fotografie. Stefanie Grätz gebruikt fotografie om dichter bij individuen of groepen te komen. Door met de camera mensen in hun sociale omgeving te volgen probeert zij eenbeter inzicht te krijgen in onderlinge sociale verbanden en dit te vertalen naar een universeel model. Voor deze opdracht heeft Grätz het begrip ‘nieuwkomer’ als uitgangspunt genomen voor een onderzoek naar de verscheidenheid onder de nieuwkomers in de provincie Groningen in contrast met Groningse oud-bewoners.
Opening dinsdag 16 september om 16.00 uur door dhr. Hans Gerritsen, gedeputeerde van Cultuur, in aanwezigheid van Stefanie Grätz. Tevens boekpresentatie.
Nieuwkomers
“De provincie Groningen heeft te kampen gehad met een teruglopend inwonertal. Projecten als De Blauwe Stad en Meerstad moeten mensen verleiden om in Groningen te komen wonen. Voor Groninger ben ik op zoek gegaan naar mensen die wel naar Groningen zijn verhuisd: nieuwkomers. Tijdens het fotograferen van zowel oud-bewoners als nieuwkomers ontdekte ik verschillende diersoorten die niet oorspronkelijk uit Groningen komen. Kamelen, Konikpaarden en Mara’s bevolken het Groninger landschap. Ook deze dieren hebben van Groningen hun thuis gemaakt en zijn dus opgenomen in dit boek.
Een oud-bewoner wiens Benettwallabies ik wilde fotograferen vertelde mij verbaasd dat haar dwergkangaroes geen nieuwkomers meer waren, maar al 20 jaar in Groningen leefden. Een Ghanees die net zo lang in Groningen woont als een oorspronkelijke bewoner is volgens velen nog steeds een nieuwkomer. Waarom? Kan alleen iemand die inGroningen geboren is kan ook een echte ‘Groninger’ zijn? Aan de hand van geboortedatum en datum van aankomst in Groningen is een percentage berekend dat aangeeft hoeveel procent ‘Groninger’ de gefotografeerde is. Een Roemeen die op jonge leeftijd naar Groningen is gekomen kan dus al meer ‘Groninger’ zijn dan een Drentenaar die slechts 5 jaar in Groningen woont. Of toch niet?”
Stefanie Grätz, augustus 2008