Navigatie overslaan
Zoeken

MUCH HAS CHANGED (1932-2013)

Andrea Stultiens

Tussen 1932 en midden jaren zestig maakte de chemicus Paul Julien (1901-2001) vele reizen door het Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij had een grote belangstelling voor antropologie en een onstilbare reislust. Julien, in het dagelijks leven docent scheikunde, mat mensen, nam bloedmonsters, schreef verhalen, fotografeerde en filmde. Hij was toerist, ontdekkingsreiziger en onderzoeker ineen. Hij vertelde over zijn avonturen in lezingen, onder andere in de radioprogramma’s van de KRO, en publiceerde vier boeken met verhalen. Van alleen al de Nederlandse oplagen werden er honderdduizenden verkocht.

Sinds 2001 reist Andrea Stultiens ook regelmatig naar Afrika. De initiële cultuurshock leidde ertoe dat ze begon met het opzetten en uitvoeren van projecten. Dit resulteerde tot nu toe in drie publicaties, een aantal tentoonstellingen en het historische fotoplatform History In Progress Uganda. Steeds gaat het in haar projecten om de relatie tot de ander en de manier waarop fotografie die al dan niet zichtbaar kan maken.

In alle projecten van Stultiens speelt archiefmateriaal – teksten, foto’s, officiële documenten – een belangrijke rol. Voor Het Vervolg nam Stultiens het werk van Paul Julien én haar eigen fotografie in Afrika als uitgangspunt. Juliens werk, dat soms lijkt te getuigen van koloniale arrogantie en vooringenomenheid, en soms van twijfel over de betekenis van zijn waarnemingen, is door Stultiens in een historisch kader geplaatst. Ze zocht contact met historici in een aantal landen waar Julien werkte en fotografeerde zelf op basis van hun commentaren in Nigeria, Oeganda en Liberia. Het resultaat is werk waarin we ons van onze blik als buitenstaander bewust worden en worden uitgedaagd daarover na te denken, terwijl door deze werkwijze de foto’s soms iets prijsgeven wat ons bij oppervlakkige beschouwing zou ontgaan. Deze presentatie vormt het begin van een groter onderzoeksproject naar de waarde van het werk van Paul Julien in het Afrika van nu en voor de niet-Afrikaanse kijker.

Komt voor in